Facebook ve Instagram’da teyit mekanizmasının kaldırılması Türkiye’deki kullanıcıları nasıl etkileyebilir?

Meta, Facebook ve Instagram’daki Teyit Mekanizmalarını Durdurma Kararı Aldı

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook ve Instagram platformlarındaki teyit mekanizmalarını durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

Programın ilk etapta ABD’de kaldırılması ön görülüyor ve böylece kullanıcıların yanlış bilgi yayıp yaymadığını kontrol eden profesyonel teyit ekipleri süreçten çıkacak.

Aralık 2016’dan beri devam eden program, Meta’nın yanlış ya da tehlikeli bilgi içeren paylaşımlara erişim kısıtlaması getirip bazı paylaşımları tamamen kaldırabildiği bir süreci kapsıyor.

Bu sistem, Elon Musk’ın sahibi olduğu X’te bir süredir uygulanıyor ve uzmanlara göre profesyonel teyit mekanizmalarının yerini tutamayabilir.

BBC Türkçe’ye konuşan uzmanlar, Meta’nın Türkiye’de Teyit ve Doğruluk Payı ile işbirliği yaptığını belirtiyor ve her iki sitenin işbirliğinin sona erdiği yönünde bir bilgi almadıklarını belirtiyor.

Türkiye’deki Kullanıcılara Yansımaları Ne Olabilir?

Teyit.org’un kurucusu Mehmet Atakan Foça, Meta’nın doğruluk kontrolünü bırakmasının insanları ayrıştırıcı, öfkeye kızgınlığa, kaygıya sürükleyen yanlış bilgilerin ve komplo teorilerinin tekrar ortaya çıkmasını ve kutuplaşmanın artmasını beklediklerini ifade ediyor.

Foça, Meta’nın politika değiştirme kararının sağlıklı bir bilgi ortamı için doğrudan bir mevzi kaybı olduğunu vurguluyor.

Yapay Zeka, Göçmenler, Doğal Felaketler

Meta’nın doğruluk kontrolü programını küresel çapta kaldırması durumunda Facebook ve Instagram gibi platformlarda kullanıcıların karşısına “oltalama” adı verilen paylaşımlar çıkma ihtimali de artacak.

Arabacı’ya göre, son dönemde bu paylaşımlara yapay zeka desteğiyle siyasetçi ve ünlülerden sahte alıntılar eklenerek inandırıcılığın artırıldığına dikkat çekiliyor.

Doğruluk kontrolünde öne çıkan yanıltıcı zararlı içerik türlerinden biri de göçmen ve mültecilere yönelik nefret söylemi içeren paylaşımlar.

Teyit.org editörü, doğru etiketler ile hızlı yayılan yanlış bilgilerin önüne geçilebileceğini belirtiyor ve Meta’nın politika değişimine dikkat çekiyor.

‘Daha Fazla Zararlı İçerik Görünür Hale Gelecek’

Türkiye’nin bir diğer önemli teyit sitesi Doğruluk Payı’nın kurucusu Baybars Örsek, Meta’nın teyit mekanizmaları yerine topluluk notları sistemine geçmesiyle birlikte büyük bir vakum oluşacağını belirtiyor.

Meta platformlarında daha fazla zararlı içeriğin görünür hale geleceği uyarısında bulunan Örsek, topluluk notlarının sorunlu bir yapı olduğunu vurguluyor.

‘Sansür İddiasını Topyekün Reddediyoruz’

Türkiye’de teyit alanında çalışanlar, Zuckerberg’ün doğruluk kontrolü yapan kurumları sansürcülük ile suçlamasına tepki gösteriyor.

Doğruluk Payı’nın direktörü Batuhan Ersun, Zuckerberg’in doğruluk kontrolcülerine yönelik sözlerinin sorunlu olduğunu belirterek, doğruluk kontrolünün asla sansür uygulaması olmadığını vurguluyor.

Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı’nın eski direktörü Örsek, Meta’nın açıklamasının Amerika’daki gelişmelere bağlı olarak yapıldığını savunuyor ve Zuckerberg’ün sözlerinin kurum içerisindeki genel anlayışa aykırı olduğunu belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir