Gazeteci Cüneyt Özdemir, Tarihçi Profesör İlber Ortaylı’nın ‘Türk milleti zencilere aşinadır, zencileri sever’ ifadelerini ırkçılık üstünden eleştirdi. Zenci kelimesinin ırkçı bir söz olduğunu savunan Özdemir, ‘Afrika Kökenli’ ifadesinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Peki, durum gerçekten öyle mi? Türkçede ‘zenci’ kelimesi ırkçılık çağrıştırıyor mu?
İçeriğimizde inceliyoruz.
Irkçılık kavramı çok yönlü olsa da medeniyetler tarihi boyunca ırkçılığa en fazla maruz kalan toplulukların başında siyahiler geliyor.
ABD’de kölelik kültürü, Avrupa’dan yeni kıtaya gelen zengin yerleşimcilerin, işlerini görmek için Afrika’dan getirilen insanları satın almasıyla başlıyor.
ABD’de kölelik, iç savaşın sonunda, 1800’lerin son döneminde çok büyük oranda kaldırıldı. Ancak Afrika kökenlilere yönelik ayrımcı kurallar devam etti.
Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Türkiye’nin öncülü olan Anadolu merkezli medeniyetlerde, siyahilere yönelik ırkçı bir terminolojiye rastlayamıyoruz.
Anadolu’nun Afrikalılarla en yoğun etkileşimi 18 ve 19. yüzyıllarda gerçekleşiyor. Bu dönemlerde Osmanlı Devleti, tarlalarda çalışmak üzere bugünkü Nijerya ve Sudan bölgelerinden çok sayıda köle getirtip ülkeye sokuyor.
Günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve en az 200 yıldır bu topraklarda yaşayan sınırlı sayıda Afrika asıllı Türkler mevcut.
Zenci ve siyahi kelimelerinin her ikisi de Türkçede ırkçı bir anlam içermiyor. Tarihsel olarak ırkçılık barındıran bir anlamı da yok bu kelimelerin.
Tayland’da makine mühendisliği yapan 66 yaşındaki Kajzar Chrestophe, 10 yıl aradan sonra motosikletiyle 9 bin 677 kilometre aşarak Türkiye’ye geldi. Türkiye’de yaklaşık 25 bin kilometre yol yapan Chrestophe, Türkiye’nin gezilecek yerlerini keşfederken, insanların eskiden mutlu olduğunu ancak şimdi daha üzgün göründüğünü ifade etti.
Suriyeli mülteci çocukların yaşadığı zorlukların dünya gündemine taşınması amacıyla tasarlanan 3,5 metrelik kukla ‘Küçük Amal’, İrlanda’nın başkenti Dublin’e geldi. Dublin’deki göstericiler, ‘Küçük Amal’ kuklası eşliğinde, mülteci çocuklara dikkati çekmek için Çevre, Miras ve Yerel Yönetim Bakanlığı binası önünde toplandı. Yürüyüş sırasında ‘Küçük Amal’a koro ve İrlandalı dans ekibi eşlik etti.
Survivor ‘Birleşme Partisi’nde yarışmacılar hem söyledi hem eğlendi. Banu Kunt Işık, Oya Şar ve Sinem Yalçınkaya tarafından puan verilen şarkı yarışmasında, Acun Ilıcalı ve Demet Akalın yorumladı. Yarışmacılar ses performanslarıyla dikkat çekti ve en iyi performansı sergileyen Özgür Tetik oldu. Diğer yarışmacı ise seyircilerin oylarıyla belirlenecek.