MEB tarafından birinci dönemin ikinci yazılı sınavlarına ait ortak sınavlar ülke genelinde düzenlendi. Sınavlar, 2022-2023 eğitim öğretim yılı istatistiklerine göre, Türkiye’deki 18 bin 907 ortaokulda yaklaşık 1 buçuk milyon 6’ncı sınıf ve 12 bin 686 lisede yaklaşık 1 milyon 700 bin 9’uncu sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi. 6’ıncı sınıflara yönelik Türkçe ile 9’uncu sınıflara yönelik Türk dili ve edebiyatı sınavları tam gün eğitim yapan okullarda saat 09.40’ta, her iki kademeye yönelik matematik sınavları ise 11.00’da başladı. İkili eğitim yapan okullarda ise sabah grubundaki öğrenciler tam gün eğitim yapan okullardaki öğrencilerle aynı saatte sınava girdi. Öğlen grubundaki öğrenciler ise Türkçe ile Türk dili ve edebiyatı sınavlarına saat 14.00’da, matematik sınavına ise saat 15.20’de katıldı. Ülke genelinde 9’uncu sınıfların katıldığı ortak sınavı İstanbul Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde izledik.
Gözden Kaçmasın
Ülke geneli ortak yazılı sınavlarda ikinci günHürriyet.com.tr
ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR SORULDU
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sorular, günün erken saatlerinde okullar tarafından sınava girecek öğrenci sayısı kadar çoğaltıldı. Sınavlara ait optik formlar Genel Müdürlük tarafından öğrencilerin adına özel olarak hazırlanıp okullara iletildi. Sınavlarda 6’ncı sınıflara Türkçe ve matematik derslerinden 16, 9’uncu sınıflara da Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden 20 çoktan seçmeli soru soruldu. İkili eğitim yapan okullarda aynı konu soru dağılım tablosu kullanılarak oluşturulan eş değer farklı sınavlar yapıldı.
MAZARET SINAVLARI 10 GÜN SONRA
Sınav sorularının anlaşılır ve akıcı olduğuna dikkat çeken Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Taşçı, şunları söyledi.
“Türkiye’de ilk defa Bakanlığın kararıyla bazı sınıf seviyelerinde sınavlar ortak yapılmaya başlandı. Sınavın yapıldığı gün sorular sabah 07.00’da sisteme yüklenmişti. Optik formlar ise sınavdan bir gün önce ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından okullara ulaştırıldı. Okulumuzda düzenlenen Türk dili ve edebiyatı ile matematik sınavlarını başarıyla tamamladık. 9’uncu sınıflarımızdaki toplam 240 öğrencimizin yüzde 90’ı sınava katıldı. Katılamayanlardan geçerli mazereti olanların sınavını da 10 gün sonra yapacağız. Şu ana kadar sistem güzel çalıştı. Öğretmenlerden aldığım dönüşlere göre ise sorular, merkezi sınavlarda öğrencilerden istenen yetkinlikleri kapsıyordu ve ortalama zorluk seviyesine sahipti. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girdikleri için stres seviyeleri düşüktü.”
Gözden Kaçmasın
Ortaöğretim ortak sınavlarında ilk gün böyle geçtiHürriyet.com.tr
YANLIŞLAR DOĞRULARI GÖTÜRMEYECEK
Sınavlarda sadece öğrencilerin sorulara verdiği doğru cevaplara puan verilecek. Yanlış cevaplar ise puanlamaya dahil edilmeyecek ve doğru cevapları etkilemeyecek. Yani yanlış cevaplar doğru cevaplardan elde edilecek puanları götürmeyecek. 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek olan sınavların sonuçları sınavın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde açıklanacak. Öğrenciler sonuçlarını e-Okul sistemi üzerinden görüntüleyebilecek.
‘MATEMATİK ZORDU’
9’uncu sınıf öğrencileri sınavları şöyle değerlendirdi:
Mina Koçdemir: Türk dili ve edebiyatı sınavım güzel geçti. 70’in üzerinde bir puan bekliyorum.
Minel Sadeler: Sınavların ikisinde de sorular çalıştığım yerlerden çıktı. Türk dili ve edebiyatı sınavı matematiğe göre daha kolaydı.
Gürkan Ali Işık: Sınavların test usulü olması benim için daha iyi oldu. Türk dili ve edebiyatı dersinin tüm sorularını doğru yaptığımı düşünüyorum ve 100 puan almayı bekliyorum. Matematikte de bildiğimiz konular vardı ama onda biraz zorlandım.